"No s’ha d’iniciar una travessa sense conèixer el destí i sense comptar amb els mapes i l’orientació per arribar a ell pel millor camí" Marina Müller

Qui són les orientadores?
Què és l’orientació?
Objectius del Departament
Activitats a l'ESO

Orientadora de Primària Margarita Muñoz 

 

Cap de Departament Olga Pellicer

L’orientació psicopedagògica és un procés d’ajuda contínua a tota la Comunitat Educativa en tots els seus aspectes que té com a  finalitat previndre i desenvolupar la seua tasca mitjançant programes d’intervenció educativa i social, així com promoure les seues capacitats pedagògiques, psicològiques i socioeconòmiques del ser humà.

Aquesta etapa de Secundària va unida a l’etapa de l’adolescència i per aquest motiu el Departament desenvolupa una tasca molt important d’orientació personal, ja que durant aquesta, els/les alumnes poden mostrar situacions de crisi o angoixa i per això poden necessitar ajuda i assessorament.

 

Una altra tasca fonamental és l’orientació vocacional i professional, ja que durant els últims cursos de l'Educació Secundària Obligatòria aquesta tasca es important sobretot en 3r d’ESO, on  trien àrees optatives i així, poder  començar a fer el seu itinerari professional i com no, també en el curs de 4t d’ESO, ja que aquestos elegeixen el seu futur acadèmic per incorporar-se al món laboral.

 

L’assessorament als pares i mares també és una de les tasques importants ja que en aquesta etapa, les famílies, de vegades, necessiten ser assessorades per afrontar diferents situacions conflictives i conductes típiques d’aquesta etapa de l’adolescència. Aquesta tasca, es realitza mitjançant entrevistes de pares  i mares amb els seus fills/es, per així arribar a un consens entre tots i poder resoldre els diferents conflictes.

L’Educación Secundària Obligatòria és l’última etapa obligatòria de l'educació, per això comencem a realitzar orientació en tots els cursos seguint el nostre PAT. Cada any treballem activitats com:

 

  • En 1r d’ESO: taller sobre la Prevenció del Tabaquisme.
  • En 2n d’ESO: taller sobre les Addicció a les Noves Tecnologies.
  • En 2n i 4t: taller de la Igualtat i prevenció de la violència de gènere.
  • En 3r i 4t d'ESO: programa PRELAT (Prevenció Accidents de Trànsit)
  • En 3r d’ESO: PIES (Programa d’Iniació a l’Educació Sexual); Elecció d’optatives per a 4t d’ESO.
  • En 4t d’ESO: programa formatiu Preventic; Fira de l'Orienta't en la Casa de la Cultura;  Visita als IES Jaume I i Lis Súñer d'Alzira; Xerrada de drogodependències per José Vicente Rodríguez Malón