El Col·legi Acadèmia Xúquer comença a funcionar l’any 1939 com a Centre de Batxillerat on es preparaven els joves d'Alzira que després demostraven els coneixements adquirits examinant-se a l’Institut José Ribera de Xàtiva. En aquells temps el centre rebia el nom d’Acadèmia Xúquer.

D’aquells inicis no queda rastre escrit perquè la Pantanada del 1982 ho destrossà tot. Tan sols algunes fotocòpies de documents aportades per ex alumnes i, sobretot, les fonts orals. Així sabem que José Pellicer, Manuel Oro, Gonzalo Hernández, Bernardo Coves, Francisco Llácer, Justo Navarro, Amadeo Llácer, Pascual Lerma, María Plasencia, Eleuterio Grau, Conchita Andújar i les secretàries Juanita Atienza i Ángeles Farinós treballaren al nostre Centre.

Moltes coses han canviat. Començarem sent un centre de Batxillerat i hui som una escola d’Infantil, Primària i Secundària. El que no ha canviat mai és la il·lusió i les ganes de servir la Comunitat de tots i això forma part de la nostra identitat.

De segur han canviat les metodologies i les noves tecnologies ens han portat a impartir la docència d’una manera diferent de com ho feia Don Paco Llàcer, per exemple. El treball i la capacitat de seguir endavant és el que ens dóna forces per a iniciar nous projectes.

Uns des del principi i altres, més tard, tots formaren part d’un Claustre de professors que pal·liaren la mancança d’un Centre d’Ensenyança Superior a Alzira, fins i tot foren reconeguts com Centre Oficial i, abans que en el curs 67-68 s’inaugurara l’Institut Nacional de Batxillerat José María Parra i es propiciarà la seua desaparició com a Centre de Batxillerat, encara pogué examinar els seus alumnes a les seues dependències.

Acabada l’etapa de Batxillerat, començà la d’Educació Primària, primer com a Patronat i després com a Centre Concertat.

Els fundadors deixaren pas a un nou grup de mestres, alguns ja estaven treballant en el Centre i altres van ser noves incorporacions, que a finals dels anys 70 passaren a ser propietaris i formaren una societat que al poc de temps esdevingué Cooperativa d'Ensenyament, una de les primeres de la província en aquest sector amb la característica de ser l’únic centre concertat no religiós d’Alzira.

La Cooperativa va nàixer al 1980 amb nou membres; uns a dia de hui ja gaudint d’un merescut descans per jubilació i un altre, com Arturo Benavent, que ens va deixar massa prompte quan tot estava acabat de començar. Passaren dificultats per a lluitar amb el seu projecte de futur, però tot i això és segur que quan miren cap endarrere han d’estar orgullosos i orgulloses del que han aconseguit en aquestos anys

A dia de hui, la Cooperativa ha estat ampliada a la majoria de professorat del Centre, ha passat de 9 membres a 21, i rep el nom de Col·legi A. Xúquer, adaptant-se al seu objectiu en l’educació obligatòria.

Amb il·lusió i tractant de millorar cada dia, la Cooperativa aconseguí, primer l’autorització per a impartir segon cicle d’Infantil i anys més tard, la d’Educació Secundària Obligatòria.

Hui en dia, no hem perdut l’esperit de servici dels inicis, al contrari, l’hem engrandit. Acadèmicament som un centre Plurilingüe, formem part de la Xarxa de Centres de Qualitat i de la Xarxa de Centres Plurilingües de la Comunitat Valenciana i treballem en el projecte COMBAS a nivell estatal, i amb sessions presencials a Madrid, en el qual un grup de centres de tot Espanya tracta d’adequar les programacions al treball per competències dins de l’aula i amb el treball diari de l’alumnat.

Però, si ens sentim satisfets dels continguts acadèmics, encara ho estem més dels humans, perquè entenem que l’ensenyança no es pot limitar a això només, per molt important que siga la saviesa. Tractem també de formar els nostres alumnes en tots aquells valors inherents a les persones en el sentit literal de la paraula, en la tolerància i en la solidaritat. Hem col·laborat en campanyes de recollida humanitària com la de Nicaragua, Filipines o ajuda a la Missionera alzirenya d’Àfrica, tenim una xiqueta apadrinada al Sud-Amèrica, organitzem rastrells, esmorzars solidaris, participem en carreres i campanyes solidàries… I tot el que aconseguim, ho repartim entre aquells casos que més ho necessiten en cada moment, bé de manera concreta o a Institucions com Cáritas, la Creu Roja, poble Saharaoui, ...

Som, com possiblement sempre hem sigut, un col·legi perfectament integrat en la Ciutat d’Alzira, que després de tants anys, no s’entendria sense l’Acadèmia Xúquer.

Amb la mateixa il·lusió i dedicació de sempre, hem aconseguit fer realitat un nou repte i projecte d’un nou edifici per a una escola que volem que continue amb els nostres valors de sempre a més de continuar formant el nostre alumnat.

No hem d’oblidar-nos de la nostra activa AMPA, a la qual no agrairem mai de manera suficient el seu suport en tot allò que es planteja en el Centre.