La preocupació per aconseguir la major quantitat d’energia renovable a nivell europeu, en el mínim temps possible, ha fet que multinacionals sense escrúpols desitgen acaparar la major part dels beneficis. Així una gran quantitat de projectes s’han presentat al nostre territori sense tindre en compte que està ficant-se en perill el nostre patrimoni natural. Un d’aquests projectes ocupa una zona de la muntanya de Carcaixent anomenada Realeng, on l’alumnat del Cicle Formatiu Guia en el Medi Natural i de Temps Lliure prepara les assignatures relacionades amb la muntanya, realitzant diferents rutes i exàmens cada any.

La construcció d’una macroplanta d’energia solar en el Realeng, a més d’impedir-nos realitzar les nostres pràctiques, constituirà una greu pèrdua de patrimoni natural, provocarà una major escorrentia d’aigua de pluja cap als barrancs provocant inundacions i una gran reducció de la infiltració d’aigua de pluja als aqüífers, agreujant així la sequera de l’estiu.

Nosaltres no estem en contra de les energies renovables, però no entenem que per crear energia que salve el planeta s’haja de destruir el patrimoni natural, ja que, com podem comprovar en altres llocs, hi ha altres formes d’aconseguir energies renovables sense aquest efecte tan dolent. Una forma molt utilitzada és omplir de plaques solars els teulats dels edificis públics, de les naus dels polígons industrials, zones esportives… De forma que, a més de preservar el patrimoni natural, el principal beneficiat seria el propi ajuntament i no multinacionals que no pensen en cap moment a “salvar el planeta” sinó en el seu propi benefici.

Per altra banda, amb la nova normativa europea, cada municipi ha de preservar un 3% de terreny no urbanitzable per a ubicar plantes per a la creació d’energia renovable. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Carcaixent va demanar a l’Institut Universitari Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva realitzar un estudi sobre la biodiversitat en el Terme Municipal de Carcaixent. Este estudi ens dona a conèixer quina seria la zona on la creació d’esta macroplanta tindria un impacte menys greu i, per suposat, no és la zona del Realeng on està projectada, sinó en la zona de l’Horta, al voltant d’una infraestructura per a la depuració d’aigües residuals ja creada amb anterioritat.

El curs de 1r de GMNTL hem volgut fer visible este problema, que afecta a molts altres municipis, des d’un cim molt emblemàtic, el Montcabré, a 1390 m, en el cor del Paratge Natural de la Serra Mariola.

Activitats com aquesta aconsegueixen fomentar en l’alumnat un esperit crític davant situacions socials i un sentiment de pertinença arrelat al seu entorn que, dins les competències que treballem, són necessàries per al futur